Bil-import - Fakta och information om Bil-importImportera bilen själv

Importera bilen själv

Ifall du ska importera en bil själv finns det många saker att tänka på. Det viktigaste är först att du bestämmer dig för varför du ska importera en begagnad bil och vilket bilmärke och bilmodell som det ska vara på bilen. Låt också bilimporten ta tid så du hinner fundera över bilköpet flera gånger.

Enklast är att importera en bil från EU eftersom då är den redan typgodkänd inom EU. Det är lätt att importera bilen från EU utan du kan köpa bilen på plats i t.ex. Tyskland, ta en bilförsäkring och sedan köra hem bilen. När du kommit till Sverige behöver bilen svenskregistreras och du kan klara av allt på två veckor.

Det som du ska göra för att importera bilen är bland annat:

  • Bestämma bilmärke och bilmodell.
  • Bestämma maxpris för den importerade bilen.
  • Hitta en bra bil att importera från EU. I många länder får du inte provköra bilen när du köper från en större bilhandlare.
  • Betala eller överföra pengar till bilfirman efter att du tittat på bilen. Kontroller hur du kan betala för du kommer inte kunna betala bilen med ett bankkort eller betalkort.
  • Få ett underskrivet köpeavtal om att bilen bytt ägare och att du äger den från och med betalningsdatumet.
  • Säkerställ att du får originalet av registreringsbeviset.
  • Få med tillfälliga exportskyltar som gör att bilen kan köras 15 dagar i inom EU.
  • Boka färja.
  • Kör hem din importerade bil. Om du köper bilen på vintern bör du tänka på vilka däck som finns med bilen. Det kan vara riktigt halt när du kommer till Sverige.
  • Ansöka hos Transportstyrelsen om att registrera din importerade bil.


Importera bil från Tyskland

Tyskland är en av de ledande tillverkarna av bilar och alla som arbetar på bilfabrikerna eller med att utveckla bilar har förmånen att köpa en ny bil varje år till rabatterat pris. Dessa bilar säljs efter ett år, så kallade jahreswagen, och därför finns det väldigt många bra begagnade bilar till försäljning som är 1 år. Ofta är dessa jahreswagen lite mer exklusiva bilar med extra allt. Dessa jahreswagen är de mest populära bilarna att importera för oss svenskar.

Många av de större bilhandlarna i Tyskland har god vana av att sälja bilar till personer som importerar bilen själva till sitt hemland och därför går det ofta enkelt att köpa bil i Tyskland.

Importera bilen från Danmark

Danmark har höga skatter på bilen vilket gör att bilförsäljarna håller nere priset på bilen så mycket som möjligt utan tjänar mer pengar på senare service. Detta kan vi svenskar utnyttja genom att importera en ny bil billigare från Danmark jämfört med Sverige eller Tyskland.

Importera bil från USA

Att importera bilen från USA kräver mycket mer arbete med att undersöka om det finns möjligheter att få bilen typgodkänd, frakta hemden, tull och moms, samt få den modifierad och typgodkänd. Om du orkar importera bilen själv kan du belönas du med en unik bil eller att du sparat många tiotusen kronor.

Varning för att importera bilar

Köp alltid bilen hos en större seriös handlare. Det finns många som säljer bilar inriktade på export billigare, framförallt i Östeuropa men många gånger är dessa bilar tidigare krockskadade eller ännu värre skrotade. Du kan vare sig lita på registreringsnummer, chassinummer eller bilens historik. Gör dig själv en tjänst genom att köpa din importerade bil från en större seriös bilhandlare.