Bil-import - Fakta och information om Bil-importKostnader vid bilimport från Tyskland

När du ska importera en bil från Tyskland finns det några kostnader som tillkommer. Det är viktigt att du lär dig vilka extra kostnader som finns vid bilimport från Tyskland innan du börjar drömma om den stora besparingen du gjort.

Moms och tull för importerad bil från Tyskland

Eftersom Tyskland och Sverige är med i EU tillkommer inga avgifter för moms och tull. Detta är dock en sanning med modifikation.

Ifall bilen är nyare är 6 månader eller om den rullat kortare än 600 mil så gäller svensk moms på 25%. I detta fall får du tillbaka den tyska momsen som är på 19%. Tull behöver inte betalas oavsett hur långt bilen har rullat eller hur gammal importbilen är.Fraktförsäkring för bilar från Tyskland

Om du kör hem bilen själv behöver du inte ta en fraktförsäkring och ifall du utnyttjare en biltransport som försäkras bilen i samband med transporten.

Köra hem den importerade bilen själv

Exportskyltar och exportförsäkring Om du ska köra hem bilen själv måste den exportregistreras och dessutom måste bilen ha en trafikförsäkring, så kallad exportförsäkring. Större bilhandlare i Tyskland hjälper dig med detta.

För att du ska kunna köra bilen måste den ha tillfälliga exportskyltar vilka ska ha en röd ram för att få köras även i Sverige. Kontrollera hur länge registreringen och försäkringen gäller. Kontrollera också om försäkringen gäller i Sverige.

Besiktning av bilen från EU

När du importerat bil från ett EU land göra en registreringsbesiktning av den. Detta görs hos bilprovningen och kostar 700kr. När registreringsbesiktningen är klar kan du få nya skyltar till din bil.

Betalning för tyska bilar

När du betalar för tyska bilar är det lättaste och säkraste att föra över pengar till bilhandlarens bank. Detta tar dock någon dag att få det registrerat som om du har bråttom är det kontanter som gäller.

Diskutera med din bank ett par dagar innan avresa för att bestämma hur du vill göra