Bil-import - Fakta och information om Bil-importKostnader vid bilimport från USA

Vid import av bilar från USA det en hel del kostnader som ska betalas. Det är viktigt att du sätter in gid i alla kostnader vid import av amerikanska bilar innan bilimporten eftersom dessa är relativt omfattande.

Moms och tull för importerad bil från USA

Om du importerar en bil från USA så kommer de stora kostnaderna vara moms på 25% av bilens pris och tullkostnad på 10% av bilpriset. Ifall du har ett arbetsfordon som pickup eller lastbil är tullen högre och förnärvarande 22%. Ifall du är osäker är det bäst att kolla med tullen på www.tullverket.se

För veteranbilar och samlarfordon är momsen förnärvarande endast 12% men kontrollera först att bilen verkligen klassas som samlarfordon, d.v.s. den är minst 30 år och går att köra och är i original skick.

Eftersom du betalar moms på bilköpet i USA på mellan 0-9% (beroende på stat) så har du rätt att få tillbaka denna summa när bilen exporteras ut ur USA. Detta kräver en del pappersarbete och får värderas om det är lönsamt beroende på bilens pris och momssatsen i just denna stat.Ursprungskontroll av importerade bilar

När du importerat bilen från USA måste det göras en ursprungskontroll av bilen. Detta ombesörjs av tullverket och kostnaden för denna är på 700 kr.

Anpassning av USA-bilar

Reglerna i Europa och USA skiljer sig år gällande bilar och vissa säkerhetsdetaljer. Detta innebär att du kan bli tvingad att anpassa bilen du köpt så att den följer europeisk lagstiftning.

Ofta innebär detta att lampor, blinkers och reflexer kan behöva bytas ut samt strålkastarspolning krävs i Sverige. Kostnaden för dessa anpassningar varierar från noll till ett par tiotusen kronor för en importerad bil. Bra är att räkna med 10.000 kr för en ordinarie personbil.

Besiktning av bilen från USA

När du importerat bil från USA måste du registreringsbesiktiga den innan den tas i bruk. Detta görs hos bilprovningen och kostar lite med än den vanliga bilbesiktningen. Kostnaden för registreringsbesiktningen ligger på omkring 1100 kr förnärvarande.

Först efter registreringsbesiktningen är klar kan nya skyltar till din importerade bil beställas.

Fraktkostnad vid bilimport från USA

När du importerar bil från USA så påverkas frakt kostnaden en hel del av var bilen som du köper finns. Dels måste bilen fraktas från bilhandlaren till en öst eller västkusten vilken kan kosta en del. Dessutom skiljer fraktkostnaden mellan östkusten och västkusten en hel del.

Du kan räkna med att containerfrakt för en personbil går på cirka 15.000 kr.

Fraktförsäkring för bilar från USA

Det är rekommenderat att ta en fraktförsäkring när du transproterar bilen från USA och den kostar omkring 1.5% av bilens försäkringsvärde. Detta innebär att en fraktförsäkring landar på 2000-3000 kr beroende på bil.